Bra odds

Frågan om vad som är ett bra odds har olika svar beroende på vem man frågar. Det är nämligen respektive spelares egen uppfattning som avgör om ett odds ska anses vara spelvärt eller inte. Hur ska man då själv kunna bilda sig en egen uppfattning? Är inte spelbolagets odds alltid exakta? Speglar inte ett visst odds alltid de faktiska sannolikheterna för att ett resultat ska inträffa? Kluriga frågor, men svaren är ganska enkla.

I grunden är ett bra odds ett odds som ligger högre än den faktiska sannolikheten för att resultatet ska inträffa. Om ett lag står i 2.10 men sannolikheten för att laget ska vinna är 50 procent, föreligger ett sådant läge. I korthet kan man säga att priset för spelet är för lågt, eller att oddset är för högt. Det är givetvis en bra sak för oss spelare.

Spelbolagen utgår alltid från en återbetalning på 100 procent när de först sätter oddsen för en viss spelmarknad. Vi tar en basketmatch som exempel. Här finns bara två möjliga utfall. En basketmatch kan nämligen inte sluta oavgjord. Om lagen är precis jämbördiga blir oddset 2.00 för båda lagen. Sedan vill dock spelbolaget tjäna några kronor. Spelbolaget sänker då oddset några punkter. För nämnda basketmatch kommer de odds som erbjuds förmodligen att ligga mellan 1.85–1.91. Spelbolagens odds speglar då de faktiska sannolikheterna, men avdraget gör att oddsen inte blir ”bra” i den utsträckning vi önskar.

Att skapa sig en egen uppfattning om värdet i ett odds är ingen enkel process. Det krävs att man läser på om respektive lag och gör egna bedömningar av ett antal viktiga faktorer. I bedömningen kan man ta med form, tidigare möten och eventuella skador. De första gångerna man gör denna bedömning kan arbetet ta en del tid. Lyckligtvis blir man bättre och bättre på att göra analysen ju mer man tränar. Efter en tids träning kan man identifiera bra odds bara genom en hastig blick på de odds som erbjuds på en viss marknad.

Ett lite enklare sätt att hitta bra odds kan vara att jämföra oddsen hos ett antal spelbolag och notera om det finns några stora skillnader mellan bolagen. Om ett spelbolag står ut från mängden genom att erbjuda ett högre odds än andra, så kan det vara fråga om ett bra odds. Det är dock alltid klokt att göra en egen bedömning av värdet i oddset innan man lägger ett spel.