Vem gör flest mål under EM 2016?

Vilken stjärna kommer lysa starkast under fotbolls-EM i Frankrike i sommar? Den stora individuella utmärkelsen ”EM:s skyttekung 2016” kommer att sätta sina starka avtryck i hela fotbollseuropa. Även om det finns många förhandsfavoriter som är kända från de stora klubblagen i Europa, är det inte alls otänkbart att en helt ny anfallsförmåga tar plats i rampljuset. Kul vore det med en skräll som ingen hört talas om tidigare. Om så inte sker hoppas vi förstås med hela hjärtat att det blir vår egen Zlatan som gör flest mål under EM-slutspelet.

 

Hur hittar man målskytten?

Ett rimligt antagande är att den spelare som kommer göra flest mål under EM är den som får mest speltid sett över hela turneringen. Med andra ord måste laget som målskytten spelar i helst gå långt i turneringen. I en intressant artikel av sportjournalisten Michael Cox, finns intressanta resonemang om odds och tänkbara utgångar i gruppspelsfaserna. Det är hela 16 lag av totalt 24 som går vidare till utslagsturneringen. Detta skapar större chanser för toppmålskyttarna att göra fler mål innan deras respektive lag försvinner från turneringen. Det brukar som regel oftast blir fler mål i gruppspelet än under utslagsomgångarna – mållösa- eller uddamålsresultat är något vi ofta ser i utslagsfaserna av EM-slutspel.

 

Två generella tips är dels att leta efter en spelare med det lag som du tror har potential att gå hela vägen i turneringen – i detta EM är oddsen jämna mellan favoritlagen. Dels är det också klokt att leta efter dina favoritstjärnor som spelar mot förhållandevis lätt motstånd i de tidigare faserna. Även där är det svårt att hitta en solklar kandidat. I detta EM är grupperna förhållandevis jämna, men samtidigt saknas en uppenbar ”dödens grupp”.

Vilka är favoriterna?

Tyskland är förstås en av huvudfavoriterna till EM-guldet. De är regerande världsmästare och förväntas att övertyga i alla stora sammanhang. Favoritmålskytten i Tyskland är ingen mindre än Thomas Müller – åtminstone enligt majoriteten spelbolag. I skrivande stund går det att hitta odds runt 7.00 gånger pengarna på nätet. Stjärnskottet från Bayern nätade nio gånger under kvalet och var näst bäste målskytt under VM i Rio. Säkerligen kommer Thomas vara hungrig efter många fullträffar i Frankrike i sommar.

 

Det pratas inte så mycket om laget Polen, men däremot talas det mer om en viss Robert Lewandowski som stod för flest mål under EM-kvalet – hela 13 stycken. Den polske anfallaren kan räkna med att hans värde går upp ännu mer om han fortsätter den fina formen under slutspelet i sommar. För närvarande ligger oddset runt 15-18 gånger pengarna på Lewandowski.

 

Det är svårt att undgå Christiano Ronaldo när man talar om spel på främsta målskytt i EM- eller VM-sammanhang. CR7 kommer per automatik att få ett lägre odds tilldelat med tanke på att så många personer håller honom kär världen över. För närvarande spelas Christiano till 7-8 gånger pengarna. Portugal må inte vara en av de främsta huvudfavoriterna. Deras kvalresultat var inte övertygande. Däremot är lagets spelstil i grunden mycket offensiv, vilket talar till Christianos fördel.

 

Hur är det då med Zlatans odds? Det finns inte mycket tilltro bland spelbolag när det gäller Sverige som slutvinnare av EM 2016. Detta speglar även oddset för vinnarspelet på Zlatan som bäste målskytt. För närvarande får du mellan 25 till 33 gånger pengarna om vår största målskytt genom tiderna gör flest mål under fotbolls-EM.

 

Andra noterbara odds är Frankrikes Antoine Griezmann och Karim Benzema (mellan 8-12 gånger pengarna) som ses som tredjehandsfavoriter efter Müller och Ronaldo. Spaniens främste målskytt förväntas bli Diego Costa (20-21 gånger pengarna). Englands Wayne Rooney har inte visat någon vidare form innan EM-slutspelet och handlas några punkter under Zlatan (mellan 33-40 gånger pengarna).

 

Flest mål under tidigare mästerskap

 

Den som gjort allra flest mål i EM-sammanhang är Michel Platini. Under VM i Frankrike 1984 gjorde han hela nio mål under fem matcher och gjorde Frankrike till europeiska mästare. Alan Shearer har gjort näst flest mål under EM-slutspel – 7 fullträffar under totalt 9 matcher och tre mästerskap.

 

Zlatan har faktiskt gjort 6 mål totalt under tidigare EM-slutspel (2004, 2008, 2012). Detta gör Zlatan den tredje målriskaste spelaren i EM-sammanhang, men rekordet delar han med en drös andra stjärnspelare. Den enda verksamma spelaren av dessa är Christiano Ronaldo. Det betyder att om Zlatan eller Christiano Ronaldo gör minst tre mål i Frankrike i sommar, går någon av dem upp som tidernas främsta EM-målskytt. Låt oss hoppas på att det blir vår Zlatan som blir Europas största skyttekung.